Бабий Яр – место, над которым каждому надо остановиться и постоять в раздумьях

Інoді oтримуєш зaпитaння ззoвні і рoзумієш, щo і сaм xoтів би їx сoбі пoстaвити…

Знaчнa чaстинa мoгo життя – дитинствo, шкoлa, пeршa рoбoтa – прoйшлa в Києві нa прилeглій дo Бaбинoгo Яру тeритoрії… Влaснe, в дитинстві цe місцe нaзивaли «Сирeцькa рoщa» – місцe дитячoгo літньoгo дoзвілля і зимoвиx лиж. Згaдую, як чaстo зимoвa лижня, зaxaрaщeнa дeрeвaми, вивoдилa… нa зaлишки склeпів єврeйськoгo цвинтaрa… І згaдую відoмі дитячі істoрії прo вeлику кількість «знaxідoк» людськиx кістoк в піску під футбoльним пoлeм.

Я чув нeбaгaтoслівні рoзпoвіді бaтькa, який з шeсти рoків стaв круглим сирoтoю (чeрeз іншу трaгeдію – Гoлoдoмoр), зрoстaв у Києві нa Пoдoлі і вжe підліткoм під чaс німeцькoї oкупaції був свідкoм тoгo, як сусіди – єврeйські сім’ї: стaрші, стaрі й діти, з мінімумoм вaліз були кoнвoйoвaні нa… рoзстріл.

Читайте в свою очередь
Звучання Бабиного Яру: що вчора показала директива того самого Хржановського

Ці розповіді були моїм єдиним джерелом чтобы розуміння, що тоді відбувалося, адже фр «Голокост» тоді ми невыгодный чули ані в школі, ані в жодних офіційних повідомленнях.

Замовчування злочину – теж злочин

Злочин проти людства – розстріл в Бабиному Яру мирного єврейського населення у 1941 році – із соромом замовчувався і заміщався «побєдоносієм коммунізма». Ради ростріли мирних ромів, українських націоналістів з опору фашистам ми навіть і приставки не- здогадувалися.

Зараз как-то раз на тиждень я теж буваю в тих місцях, если відвідую свою маму – вона весь ще мешкає получи и распишись Сирці. Іноді спеціально проходжу пішки помощью Бабин Яр. В голові виникає багато думок. Одна із них: замовчування злочину проти людства було таким самим злочином з боку комуністичного режиму.

Ще думаю относительно те, що тепер у Києві в Водан і той самий минута створюються два меморіали – пам’яті Голокосту і Голодомору. І що ми в новітній Україні здатні мислити категоріями цінностей людського життя кожної людини, свободи і поваги впредь до пам’яті історії різних народів, здатні ділитися, співчувати і розуміти какая жалость втрат…

Читайте опять же
Створена 3D-модель «Бабиного Яру» з точними локаціями місць розстрілів євреїв: фотоснимок, відео

«Гідність» має свою ціну

В Україні после останні роки відбувається багато змін – ми в глибокому масовому розумінні відчуваємо значення і ціну красивые слова «Гідність». Це важлива передумова.

Експозиції майбутнього меморіалу у Бабиному Яру, які вже виставляються для території парку, мають зацікавлену і вдячну аудиторію.

Бачу це, спостерігаючи, як молоді батьки поводяться з дітьми, перебуваючи у парку, чуючи відгуки моїх однокласників, які мешкають нате Сирці вже в ролі дідусів і бабусь. Відкритість, незаангажованість, якість історичної інформації, художні форми, неважный (=маловажный) обтяжені гігантоманією, яку свой народ вже «надивився» по (по грибы) попередніх режимів,   цьому   сприяють.     

Мало-: неграмотный пам’ятати історію – без- мати достойного майбутнього

Історичну видеопамять, у тому числі, пам\’ять относительно трагедію, яка мала місце у Бабиному Яру, важливо берегти. Щоб бути людьми, вільними і гідними. Це починається із поваги задолго. Ant. с пам’яті, гордості вслед за героїв і жалю вслед невинно страчених.

Щоб бути гідною людиною, панихида бути гідним цієї пам’яті. Бабин Кручь – це пам\’ять, яка работать не покладая рук нас зрілими, пам’ять, яка об’єднує людей навколо розуміння найвищих людських цінностей.

Мати відношення накануне створення Меморіалу Голокосту – свідомий вибір

Влітку минулого року я погодився возьми запрошення приєднатися давно Громадської ради Меморіального Голокосту «Бабин Обрыв». Модель, коли по управління соціальними проєктами залучаються люд з різних професій, мені відома, і видається в цьому випадку вірною. Я безвыгодный історик і не діяч культури. Та я – свідомий українець, маю життєвий досвід і знаю цю історію неважный (=маловажный) лише з книжок.

Що я вже виніс интересах себе?

За декілька засідань засвідчився у високому рівні і великому обсязі дослідницької роботи, що проводиться командою Меморіалу із залученням широкого кола істориків зі світовими   іменами. С ходу створюється неоціненна основ історичного наукового матеріалу с целью публічної демонстрації в різних формах майбутнього меморіалу.

Моя место, як і всієї из-за – дати відгук получай презентований проєкт.

Читайте равным образом
Занурення в Бабин Ров і цифровий двійник Києва. Як українські айтішники зберігають історію

З того, з чим я встиг познайомитися, можу сказати, що це добре організована інституція, яка базується для принципах об’єктивності, науки, креативності, духовності. Ми багато говорили относительно концепцію майбутнього меморіалу нате Громадській раді. Обговорення було активним, відкритим, конструктивним, дискусійним. Але представлена концепція вдала. І я отнюдь не маю підстав в (видах сумнівів, незважаючи бери існуючу в медійному просторі критику та інформацію относительно інший український проєкт. Цей проєкт – безсумнівно український.  

У Бабиному Яру має зупинитися кожен

Порой проходжу Яром, зачастую – маловідомими стежками. І ото там, над Бабиним Яром, кожному можна (і богослужение) зупинитися… і постояти в роздумах. Силка емоцій, яка виникає в цьому місці, рівнозначна емоціям, если стоїш на березі і спостерігаєш вслед за штормом в океані.

Концепція майбутнього меморіалу Голокосту «Бабин Овраг», на щастя, уникає гігантоманії залізобетонних конструкцій, навпаки, сповнена різнобарв’ям аудіо- і відеоінформації, сприятиме творчій і емоційній уяві. Спустя унікальну наукову інформацію та різнобарв\’я художніх рішень Меморіал допоможе багатьом людям замислитися по-над цінністю життя і повагою поперед пам’яті.

Чи зрозуміють та сприймуть наше «повідомлення» наступні покоління? Ми всі возьми це дуже сподіваємося.

До сих пор материалы автора
Ежели Вы заметили орфографическую ошибку, выделите её мышью и нажмите Ctrl+Enter.
Статьи, публикуемые в разделе «Мнения», отражают точку зрения автора и могут мало-: неграмотный совпадать с позицией
редакции







Напишите нам
Бабин Круча Голодомор в Украине Володимир Лавренчук голокост Меморіал Голокосту Бабин Обрыв