NASA: перший випробувальний політ вертольота на Марсі намічений на 19 квітня

Пeрші льoтні випрoбувaння вeртoльoтa Ingenuity (“Винaxідливість”), дoстaвлeнoгo нa Мaрс нa бoрту мaрсoxoдa Perseverance (“Наполегливість”), відбудуться, як очікується, в найближчий понеділок.

Відповідну заяву опубліковано в суботу получи и распишись сайті Національного управління США з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA), передає УНН.

Згідно з повідомленням NASA, випробування вертольота повинні початися приблизно о 03:30 следовать часом Східного узбережжя США (10:30 из-за київським часом). Около цьому дані ради них “надійдуть получи и распишись Землю через кілька годин”. У разі, якщо випробувальний політ малограмотный буде відкладений, фахівці NASA проведуть брифінг, який розпочнеться о 14:00 (21:00 вслед часом Києва).

Раніше перший політ Ingenuity, який спочатку був намічений в 11 квітня, кілька разів відкладався. Подле цьому в NASA відзначали, що всі системи Ingenuity працюють ординарно.

Нагадаємо

У березні головний розробник Ingenuity Борис Беларам відзначав, що апарат є досить крихким. У разі падіння він може зазнати пошкоджень, сверх які прийде в несправність. Керівник планетологіческого підрозділу NASA Лорі Глейз підкреслювала, що Ingenuity, маса якого становить близько 1,8 кг, повинен стати “першим вертольотом, який полетить возьми іншій планеті”. Вона констатувала, що фахівці будуть робити фотографії следовать допомогою встановлених в апараті камер. Ради словами Глейз, це право зібрати інформацію насчет деяких ділянках поверхні Червоної планети, из-за якими важко спостерігати з космосу.

Спочатку апарат повинен піднятися для висоту близько 3 м. Пізніше висота польоту збільшиться прежде 5 м. Очікується, що польоти апарату триватимуть без- менше 31 земних діб.

Марсохід Perseverance 18 лютого здійснив посадку в районі кратера Єзеро. Всі операції під полоса неї здійснювалися в автоматичному режимі. Тепер протягом декількох місяців если проходити перевірка всіх систем і устаткування. Фахівці NASA розраховують из-за допомогою Perseverance виявити сліди існування в далекому минулому життя нате Марсі.