Як позбутися шкідливих харчових звичок без стресів

Чимало людей рано чи пізно замислюються про зміну свого раціону харчування. Це прагнення може бути викликано бажанням поліпшити фізичний стан, загальне самопочуття, або, найчастіше, просто схуднути. Також правильне харчування – одна із запорук прогресу в спортивних досягненнях. У цій статті описано, як потрібно вносити зміни в свій раціон, щоб потім не зірватися і не нашкодити організму.

Тут буде розглядатися тільки поступовий перехід на правильне харчування, який має на увазі не дієту на кілька тижнів, а спосіб харчування на довгі роки.

Як правило, у всіх нас є відверто шкідливі звички в сфері їжі. До них належать ті прийоми їжі, які суперечать нормальному обміну речовин в тілі. Приклади: споживання мучного, солодощів, макаронів у вечірній час; сиру і великої кількості м’яса вранці. І перше завдання – це плавно, поступово і повільно позбутися цих звичок. Чому саме повільно? Розглянемо як приклад найпоширеніше бажання їсти тортики і булочки саме на ніч або просто після 6-7 вечора. Найчастіше це обумовлено залежністю від цукру. І це не щось ефемерне, а цілком реальне й відчутне – майже як нікотинова аддикция. Інша справа, що «цукровій залежності» абсолютно не приділяється увага в суспільстві, як палінню, – але це вже інша тема.

Отже, щоб позбутися від звичного печива ввечері, план наступний. Потрібно усвідомлено і контрольовано робити цю звичку все «менш шкідливою». А саме: для початку поставити собі за правило не їсти печиво (булочки, торти і т.д.) після, наприклад, дев’ятої вечора. Здається смішним? На деяких людей тяга до солодкого нападає і опівночі, тому це буде досить легко здійсненний, але при цьому значний крок. Усвідомлено влаштовуйте собі чаювання з тортиком о 20.45, а після 21.00 – ні-ні. Якщо після 9 тягне на солодке, замініть його якимось фруктом (крім банана) або овочем.

Дотримуйтеся цього правила доти, поки воно не стане виконуватися автоматично: організму властиво адаптуватися. На це може піти кілька днів, а може і кілька тижнів. Далі понизьте час: не їсти вуглеводи з високим ГІ після семи – і так далі, поки не «зметете» всі подібні продукти в першу половину дня – до 14.00. Потім можна почати зменшення відсотку такої їжі, а ще пізніше – зовсім відмовитися.

Точно так само слід чинити з будь небажаною звичкою. Спочатку йти на компроміси між безконтрольними потягами тіла і усвідомленим прагненням розуму, а після відмовлятися зовсім – або зводити до прийнятного мінімуму.

Джерело: http://vzglyad.net.ua/sport/yak-dosyagati-sportivnih-tsiley-bez-perenaprugi.html